AKUD Kolo
Godišnji koncert 2019
AKUD Kolo
Godišnji koncert 2019
AKUD Kolo
Godišnji koncert 2019

V prvem letu delovanja so člani društva AKUD »KOLO« pridno šteli vsak mesec od ustanovitve. Leto 2008 so zaznamovali tudi bogati folklorni programi, namenjeni predvsem članom in prijateljem društva. Prvi nastop folklornih skupin je bil že dva meseca po ustanovitvi, in sicer 25. 1. 2008, v dvorani Krajevne skupnosti Bertoki. Vodja in realizator programa je bila predsednica društva Vesna Bajić. Otroška, mladinska in veteranska folklorna skupina so se predstavile s skoraj enournim programom. Po končanem programu so se gostje pogostili z domačimi dobrotami, ki so jih pripravili člani in njihove družine ter zaplesali ob prijetni glasbi. Vtisi občinstva so bili zelo pozitivni, kar je razvidno iz zapisov v Knjigi vtisov. Zbirali smo tudi dobrodelne donacije. Skupaj je nastopilo 47 članov iz vseh treh folklornih skupin (21 deklet, 10 fantov, 5 otrok in 11 veteranov). Čeprav društvo ni imelo možnosti za nakup folklornih kostumov, so člani nastopili z enotnimi svetlo modrimi majicami, s potiskom amblema društva, fantje s črnimi hlačami, dekleta pa s črnimi krili.

Drugi nastop treh folklornih skupin je bil v sklopu humanitarne akcije, na idejo našega člana Živka Vukića, ki je želel, da društvo pomaga fantu __________________ . Nastop se je izvedel v dvorani hotela Žusterna, dne 1.3.2008. Ponovno se je predstavila folklorna sekcija, in sicer vse tri folklorne skupine: otroška, mladinska in veteranska, z novim programom plesov in pesmi. Po končanem programu je goste zabaval duo iz Jesenic. Skupaj je nastopilo 56 članov iz vseh treh folklornih skupin (23 deklet, 10 fantov, 7 otrok in 16 veteranov). Še vedno smo nastopali v svetlo modrih majčkah.

Tretji nastop smo dne 16.5.2008 spet priredili sami, tokrat za starše, sorodnike in prijatelje, odvijal pa se je v dvorani Krajevne skupnosti Bertoki. Otroška, mladinska in veteranska folklorna skupina so se predstavile spet z novim folklornim programom, kar je bil velik uspeh.

Nato smo se odločili, da se odpravimo na prvo skupinsko potovanje. Skladno tej odločitvi je ob veliki pomoči sponzorjev in donatorjev sledil nakup folklornih kostumov ter rezervacija aranžmaja za udeležbo na mednarodnem folklornem festivalu »Balkan folk fest«, ki se je od 16. do 23. avgusta 2008 održal v bolgarskima obmorskima mestecema Kiten in Primorsko. Na pot se je odpravilo, z dvema lepo opremljenima avtobusoma prevoznika »Rižana«, približno 70 folklornikov iz mladinske, otroške in veteranske skupine. Pot je bila dolga, a zanimiva; peljala nas je skozi Slovenijo, Hrvaško in Srbijo ter vzdolž cele Bolgarije. Na poti smo se ustavili v starem srbskem mestu Niš, kjer smo se sprehodili po čudovitem parku zelo znane grajske trdnjave. Za nastope na festivalu smo pripravili zanimiv program, ki je zajemal šest koreografij, in sicer ljudske plese centralne in južne Srbije v izvedbi mladinske skupine ter meščanske plese centralne Srbije v izvedbi veteranske skupine. Kljub temu, da smo mlado društvo, ki je s plesnimi vajami začelo šele v decembru lanskega leta, nam je uspelo, z intenzivnimi vajami od maja do julija, sestaviti dokaj zahteven program, s katerim smo se zelo dobro predstavili drugim društvom. Mednarodni Balkan folk festival se je odvijal že drugič in je trajal štiri mesece, od junija do septembra. Na festivalu se vsako leto predstavi več kot 130 društev iz približno desetih držav, kot so Alžirija, Bolgarija, Hrvaška, Češka, Madžarska, Poljska, Srbija, Slovaška, Slovenija, ter Ukrajina. Poleg dveh nastopov, ki smo jih imeli v črnomorskih mestecih Kiten in Primorsko, smo v prostih dnevih obiskali bližnja mesta z bogato zgodovino, in sicer Sozopol in Nesebar.

Izkušnje na takem festivalih pomenijo veliko, predvsem za razvoj plesnih sposobnosti in motivacije folklornikov, kot tudi za medsebojno spoznavanje in socialno vključenost v društvo. To je bila tudi prva priložnost, da smo nastopili v novih folklornih kostumih, katere smo kupili zahvaljujoč našim donatorjem. Ob tej priliki se jim vnovič zahvaljujemo.

Po končani turneji je sledila priprava na prvo obletnico društva, ki smo jo imeli 22. novembra 2008 v dvorani KS Bertoki. Za ta večer smo pripravili bogat kulturni program, ki je obsegal ples, glasbo, dramsko predstavo, v kateri se je publiki prvič predstavila novoustanovljena dramska sekcija ter nastop moške pevske skupine, ki je bila prav tako ustanovljena v letu 2008. galerija